Halvat lennot Umeå

Nähtävyydet ja kohteet

Umeån yliopisto ja Umeå Arts Campus

Umeån yliopisto on yksi Ruotsin suurimmista yliopistoista ja sen kampus sijaitsee kaupungin keskustassa. Umeå Arts Campus on osa yliopistoa ja se käsittää useita taidealan oppilaitoksia, kuten taidetta, musiikkia ja teatteria. Kaunis kampusaluue houkuttelee sekä opiskelijoita että vierailijoita.

Umeverkenin saari

Umeverkenin saari sijaitsee Umeån joessa ja se on suosittu retkeilykohde. Saarelta löytyy luontopolkuja, ulkoilumahdollisuuksia ja kauniita maisemia. Saarella sijaitseva Umekiin linnake tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen historiaan ja nauttia upeasta näköalasta.

Umedalens skulpturpark

Umedalens skulpturpark on ulkoilmataidemuseo, joka sijaitsee Umeån keskustan lähistöllä. Puistossa on laaja valikoima veistoksia eri taiteilijoilta, ja se tarjoaa kävijöilleen ainutlaatuisen kokemuksen taidenäyttelyn ja luonnon yhdistelmästä.

Guitars – the Museum

Guitars – the Museum on kitaran ja musiikin ystäville suunnattu museo. Museossa on nähtävillä laaja kokoelma eri aikakausien kitaroita eri merkeiltä, mukaan lukien harvinaisia kappaleita. Museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua kitaramusiikin historiaan ja kokea musiikillista nostalgiaa.

Umeå Gammlia

Umeå Gammlia on ulkoilmamuseo, joka esittelee Umeån menneisyyttä ja perinnettä. Museoalueella on vanhoja rakennuksia ja taloja, jotka kuvastavat alueen historiallista arkkitehtuuria. Lisäksi alueella järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, jotka tarjoavat vierailijoille mielenkiintoisen matkan menneeseen aikaan.

Västerbottens museum

Västerbottens museum on alueen historian ja kulttuurin museo. Museossa on nähtävillä pysyvänä näyttelynä muun muassa paikallisen luonnon, arkeologian ja nykypäivän kulttuurin esineitä ja näyttelyitä. Museo tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää Västerbottenin alueen monimuotoisesta historiasta ja kulttuurista.

Kulttuuri ja Historia:

Umeån kulttuuri

Umeå on vilkas kulttuurikaupunki, jossa on useita taidemuseoita, teattereita, gallerioita ja musiikkiesityksiä. Kaupungissa järjestetään myös vuosittain useita festivaaleja, kuten Umeå Jazz Festival ja Umeå International Film Festival.

Bildmuseet-taidemuseo

Bildmuseet-taidemuseo on yksi Umeån merkittävimmistä kulttuurikohteista. Museo sijaitsee Umeå Universityn kampuksella ja siellä esitellään kansainvälisen taiteen näyttelyitä sekä nykytaiteen uusimpia virtauksia.

Västerbottens museum

Västerbottens museum on alueen historiaan keskittynyt museo, jossa vieraat voivat oppia Umeån ja Västerbottenin historiasta. Museo tarjoaa näyttelyitä, jotka käsittävät muun muassa alueen arkeologiaa, perinteitä ja eri aikakausien elämää.

Norra berget -ulkoilmamuseo

Norra berget on ulkoilmamuseo, joka sijaitsee Umeån lähellä. Museossa voi kokea alueen menneisyyden ja tutustua perinteiseen ruotsalaiseen maalaiselämään. Alueella on vanhoja rakennuksia, kuten taloja, tuulimylly ja kappeli, jotka vievät vierailijan takaisin menneeseen aikaan.

Guitars – The Museum

Guitars – The Museum on maailmanlaajuisesti tunnettu kitaramuseo, joka sijaitsee Umeåssa. Museossa on laaja kokoelma erilaisia kitaroita ja siihen liittyviä esineitä. Näyttelyssä voi nähdä esimerkiksi legendaaristen kitaransoittajien soittimia ja oppia lisää kitaroiden historiasta.

Norrdans-tanssiteatteri

Norrdans on kansainvälinen tanssiteatteri, joka sijaitsee Umeåssa. Teatteri esittää nykytanssia ja klassista balettia sekä järjestää erilaisia tanssiluokkia ja työpajoja. Norrdansin esityksiä voi nähdä paitsi Umeåssa myös muilla paikkakunnilla.

Umeå gamla fängelse -vanha vankila

Umeå gamla fängelse on entinen vankila, joka on nykyään avoinna yleisölle. Museokierros vie vierailijat tutustumaan vankilan historiaan ja vankien elämään. Museossa voi nähdä vankisellejä, käytäviä ja muita vankilaympäristöön liittyviä tiloja.

Umeå Teater

Umeå Teater on kaupungin vanhin teatteri, joka tarjoaa monipuolisen ohjelmiston erilaisia esityksiä. Teatterissa voi nähdä niin draamaa, komediaa kuin musikaalejakin. Lisäksi Umeå Teater toimii myös kulttuurikeskuksena ja järjestää erilaisia tapahtumia ja festivaaleja.

Ruokailu ja Ravintolat

1. Perinteinen ruotsalainen ruoka

Umeåssa on useita ravintoloita, joissa voi nauttia perinteistä ruotsalaista ruokaa. Suosittuja ruokia ovat esimerkiksi lihapullat ja perunamuusi, mäti ja smetana, graavilohi sekä erilaiset piirakat ja leivonnaiset.

2. Skandinaavinen keittiö

Skandinaavinen keittiö on myös hyvin edustettuna Umeåssa. Ravintoloissa on tarjolla esimerkiksi erilaisia kala- ja äyriäisruokia, kuten lohta, turskaa ja simpukoita. Lisäksi tarjolla on myös erilaisia metsästysruokia, kuten hirveä ja poroa.

3. Kansainvälinen ruoka

Umeåssa on lukuisia ravintoloita, jotka tarjoavat kansainvälisiä ruokavaihtoehtoja. Voit nauttia esimerkiksi italialaista, kiinalaista, intialaista, meksikolaista tai thaimaalaista ruokaa ravintoloissa ympäri kaupunkia.

4. Kasvisruoka

Kasvisruokaa kaipaaville Umeåssa on useita vaihtoehtoja. Voit nauttia laadukasta ja herkullista kasvisruokaa erityisesti kaupungin keskustassa sijaitsevissa ravintoloissa. Monet ravintolat tarjoavat myös vegaanisia vaihtoehtoja.

5. Kahvilat ja leipomot

Umeåssa on useita viihtyisiä kahviloita ja leipomoita, joissa voit nauttia tuoreista leivonnaisista ja erilaisista kahvijuomista. Kahvilat tarjoavat yleensä myös kevyitä lounasvaihtoehtoja, kuten salaatteja tai voileipiä.

6. Ruokamarkkinat ja ruokaostokset

Umeån keskustassa järjestetään viikoittain erilaisia ruokamarkkinoita, joissa voi ostaa tuoreita paikallisia elintarvikkeita, kuten kalaa, lihaa, juustoa, leipää ja vihanneksia. Kaupungissa on myös hyvin varusteltuja ruokakauppoja, joista voi ostaa kaikki tarvittavat ruoka-aineet omiin ruoanlaittoihin.

Vapaa-ajan aktiviteetit

1. Museot ja galleriat

Umeåssa on useita mielenkiintoisia museoita ja gallerioita, kuten Västerbottenin museo, joka esittelee alueen historiaa ja kulttuuria. Lisäksi kaupungissa on myös Galleri Andersson/Sandström, joka on tunnettu nykytaiteen näyttelyistä.

2. Ulkoilu ja luonto

Umeå tarjoaa upeita mahdollisuuksia ulkoiluun ja luontoon tutustumiseen. Voit esimerkiksi patikoida Umeälvenin varrella sijaitsevassa Nydalahojdain kauniissa luonnonsuojelualueessa tai nauttia kauniista maisemista Stora Holm -saarella. Talvella voit hiihtää tai lumikenkäillä Umeån talviurheilukeskuksessa.

3. Liikunta ja urheilu

Urheilullisille löytyy paljon vaihtoehtoja Umeåssa. Kaupungista löytyy monia harrastusmahdollisuuksia, kuten kuntokeskuksia, uimahalli ja jäähalli. Lisäksi alueella on useita urheiluseuroja, jotka tarjoavat erilaisia lajeja ja treenimahdollisuuksia.

4. Teatteri ja musiikki

Umeåssa on aktiivinen teatteri- ja musiikkikulttuuri. Voit nauttia teatteriesityksistä Umeå-teatterissa tai seurata soitto- ja lauluesityksiä Umeån konserttitalossa. Lisäksi kaupungissa järjestetään säännöllisesti erilaisia musiikkitapahtumia ja festivaaleja.

5. Shoppailu

Jos kaipaat shoppailua, Umeå tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Kaupungissa on useita ostoskeskuksia, kuten Avion ja Utopia, joista löydät laajan valikoiman erilaisia muoti- ja lifestyle-liikkeitä. Lisäksi Umeån keskustaalueella on monia pieniä putiikkeja ja designmyymälöitä.

6. Ravintolat ja kahvilat

Umeåssa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat monipuolisia ruokaelämyksiä. Voit nauttia paikallisista herkuista trendikkäässä ravintolassa tai istahtaa viihtyisään kahvilaan maistelemaan tuoretta kahvia ja leivonnaisia.

7. Elokuvateatterit

Elokuvan ystäville Umeåssa on useita elokuvateattereita. Voit katsoa uusimpia elokuvia Iso Omena -elokuvateatterissa tai nauttia laatuelokuvista taide-elokuvateatteri Folkets Bioassa. Valikoimassa on sekä kotimaisia että ulkomaisia elokuvia eri genreistä.

Suositut hotellit Umeåssa:

1. Clarion Hotel Uman

Clarion Hotel Uman on ylellinen hotelli Umeån keskustassa. Hotellissa on tyylikkäitä ja moderneja huoneita, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa ravintola, baari, kuntokeskus, sauna ja kokoustilat.

2. Comfort Hotel Winn

Comfort Hotel Winn sijaitsee Umeån keskustassa, lähellä nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita. Hotellissa on viihtyisät huoneet, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa ravintola, baari, kuntokeskus ja sauna.

3. Scandic Plaza Umeå

Scandic Plaza Umeå sijaitsee Umeån keskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Hotellissa on tilavat ja viihtyisät huoneet, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellissa on myös ravintola, baari, kuntokeskus, sauna ja kokoustilat.

4. Hotel Aveny

Hotel Aveny sijaitsee Umeån keskustassa kävelymatkan päässä nähtävyyksistä ja ostosmahdollisuuksista. Hotellissa on viihtyisät huoneet, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa ravintola, baari, kuntosalit ja kokoustilat.

5. First Hotel Dragonen

First Hotel Dragonen sijaitsee Umeån keskustassa lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Hotellissa on modernit huoneet, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa ravintola, baari, kuntohuone, sauna ja kokoustilat.

Turvallisuus

Poliisivoimat ja rikollisuus

Umeåssa poliisitoiminta kuuluu Västerbottens läänin poliisilaitoksen vastuulle. Poliisivoimat pyrkivät ylläpitämään kaupungin turvallisuutta ja käsittelyssä olevat rikokset käsitellään asianmukaisesti. Umeåssa on kaupungin alueella myös erilaisia yhteisöpoliiseja, jotka osallistuvat rikosten ennaltaehkäisyyn ja ylläpitoon.

Pelastustoimi ja ensiapu

Umeåssa on hyvin organisoitu pelastustoimi, joka vastaa onnettomuuksien ja muiden hätätilanteiden hoitamisesta. Pelastuslaitoksella on useita asemia ympäri kaupunkia ja se vastaa muun muassa palontorjunnasta, liikenneonnettomuuksien ensiavusta ja tulvien hallinnasta. Umeån alueella on myös useita ensiapukeskuksia, joista yksi sijaitsee kaupungin keskustassa.

Julkisen liikenteen turvallisuus

Umeåssa julkisen liikenteen turvallisuudesta vastaa paikallinen joukkoliikennelaitos. Bussit ja junat on varustettu turvallisuusjärjestelmillä, kuten turvakameroilla ja hätäpainikkeilla. Lisäksi liikenteessä on tiukka alkoholin käytön valvonta ja rattijuopumukseen puututaan tehokkaasti.

Terveys

Sairaala ja terveyspalvelut

Umeåssa on laaja terveyspalvelujen verkosto, johon kuuluu esimerkiksi terveyskeskuksia, erikoissairaanhoidon yksiköitä, hammashoitolaitoksia ja laboratorioita. Terveyskeskukset tarjoavat perusterveydenhuollon palveluita, kuten lääkärikäyntejä ja sairaanhoitoa. Umeån yliopistollinen sairaala on myös alueen suurin ja tarjoaa erikoissairaanhoidon palveluita.

Kouluterveydenhuolto

Umeån kouluissa on hyvin organisoitu kouluterveydenhuolto, joka tarjoaa oppilaille terveystarkastuksia, rokotuksia ja terveysneuvontaa. Kouluterveydenhuolto toimii yhteistyössä vanhempien ja opettajien kanssa oppilaiden hyvinvoinnin takaamiseksi.

Mielenterveyspalvelut

Umeåssa on saatavilla mielenterveyspalveluita, kuten psykiatrisia vastaanottoja ja kriisipäivystystä. Kaupungissa toimii myös erilaisia tukiryhmiä ja järjestöjä, jotka tarjoavat apua ja tukea mielenterveysongelmista kärsiville henkilöille ja heidän läheisilleen.

Rannat ja Vesistöt

1. Umeälven-joki

Umeå sijaitsee Umeälven-joen rannalla, joka on yksi Ruotsin suurimmista joista. Joki tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin vesitoimintoihin, kuten veneilyyn, kalastukseen ja melontaan.

2. Nydalasjön-järvi

Nydalasjön-järvi sijaitsee Umeån kaupunginosaan, noin 5 kilometrin päässä Umeån keskustasta. Järvi tarjoaa kauniin ympäristön, jossa voi nauttia ulkoilmasta ja osallistua erilaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten uimiseen ja piknik-päiviin.

3. Kallholmsfjärden

Kallholmsfjärden on merenlahti lähellä Umeåta. Tämä rannikkoalue tarjoaa kauniita maisemia ja mahdollisuuksia rentoutumiseen sekä nauttimiseen luonnosta.

4. Holmsundin satama

Holmsundin satama sijaitsee Umeåsta etelään ja se on tärkeä liikenteen solmukohta alueella. Satamassa voi nähdä monenlaisia ​​veneitä ja se tarjoaa myös mahdollisuuden kalastukseen tai rentoutumiseen rannalla.

5. Gumbodaholmarna

Gumbodaholmarna on saariryhmä lähellä Umeåta, joka tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuksia rentoutumiseen rannalla. Saarilla on myös mahdollisuus kalastaa ja nauttia luonnosta.

Yöelämä ja viihde Umeåssa

1. Baarit ja pubit

Umeåssa on useita baareja ja pubeja, joista voi löytää erilaisia juomavaihtoehtoja ja viihdettä. Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi Pipes of Scotland ja Brännland Cider Bar.

2. Yökerhot

Umeån yöelämässä on myös mahdollisuus tanssia ja nauttia musiikista erilaisissa yökerhoissa. Tunnettuja yökerhoja kaupungissa ovat mm. Droskan ja Living Room.

3. Konsertit ja livemusiikki

Umeåssa järjestetään säännöllisesti erilaisia konsertteja ja livemusiikkitapahtumia. Uumajassa sijaitsee myös Guitars – the Museum, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua kitaroihin ja nähdä live-esiintymisiä.

4. Teatterit

Kaupungissa toimii useita teattereita, joissa voi nauttia paikallisista ja kansainvälisistä näytelmistä ja esityksistä. Suosittu teatteri Umeåssa on NorrlandsOperan.

5. Elokuvateatterit

Umeåssa on useita elokuvateattereita, jotka tarjoavat laajan valikoiman elokuvia eri genreistä. Tunnettuja elokuvateattereita ovat esimerkiksi Filmstaden Umeå ja Sagateatern.

6. Kasinot

Umeåssa ei ole kasinoa, mutta lähialueilla, kuten esimerkiksi Tukholmassa, on mahdollisuus vierailla kasinoilla ja kokeilla onneaan erilaisissa peleissä.

7. Klubit ja bileet

Umeåssa järjestetään myös erilaisia klubeja ja bileitä, joissa voi tanssia ja nauttia musiikista. Tällaisia tapahtumia voi löytää esimerkiksi paikallisista tapahtumakalentereista ja somekanavista.

8. Muut viihdetapahtumat

Umeåssa järjestetään lisäksi monipuolisia viihdetapahtumia, kuten stand up -esityksiä, taikurinäytöksiä ja improvisaatioteatteria. Näistä tapahtumista löytää tietoa paikallisista tapahtumakalentereista ja ilmoituksista.

Luontokohteet ja retkeily Umeåssa:

1. Umeälven-joki:

Umeälven-joki on yksi tunnetuimmista luontokohteista Umeåssa. Se virtaa läpi kaupungin ja tarjoaa mahdollisuuksia retkeilyyn ja ulkoiluun. Joki tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukseen ja melontaan kesäisin. Talvisin joki jäätyy usein, mikä mahdollistaa luistelun ja hiihtämisen sen pinnalla.

2. Norrbyskärin saaret:

Norrbyskärin saaret sijaitsevat noin 40 kilometrin päässä Umeån keskustasta ja tarjoavat upean merellisen retkeilykohteen. Saarilla on vanha teollisuusyhteisö, jossa voi tutustua tehdasrakennuksiin ja kalastajakyliin. Saarilla on myös useita luontopolkuja, jotka tarjoavat upeat näkymät Itämerelle ja ympäröiville saarille.

3. Umeå Rajalla -polku:

Umeå Rajalla -polku on noin 8 kilometrin mittainen luontopolku, joka kulkee Umeåjoen ja Umeälvenin rannalla. Polku tarjoaa kauniita maisemia ja mahdollisuuden nauttia luonnosta kaupunkialueen lähellä. Polulla voi kävellä, pyöräillä tai hiihtää eri vuodenaikoina.

4. Nydalan luonnonpuisto:

Nydalan luonnonpuisto sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Umeån keskustasta ja on suosittu retkeilykohde. Puistossa on useita vaellusreittejä, joita pitkin voi tutustua alueen metsiin ja järviin. Lisäksi puistossa on muutamia laavuja, joissa voi pysähtyä grillaamaan tai nauttimaan eväitä.

5. Bölesholmarna -luontokeskus:

Bölesholmarna -luontokeskus sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Umeån keskustasta. Tämä luontokeskus tarjoaa tietoa ja opastusta Umeån lähialueen luonnosta ja eläimistöstä. Bölesholmarna -saari, jossa luontokeskus sijaitsee, tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ja lintujen tarkkailuun.

Uskonnolliset ja Historialliset Kohteet

Umeå domkyrka

Umeå domkyrka on Umeån tuomiokirkko, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Kirkko on rakennettu vuonna 1894 ja se on yksi Pohjois-Ruotsin suurimmista tiilirakennuksista. Kirkossa voi ihailla kauniita maalauksia ja veistoksia sekä nauttia rauhallisesta ilmapiiristä.

Umeå gamla kyrka

Umeå gamla kyrka, eli vanha kirkko, on historiallinen kirkko, joka sijaitsee Gammliavägenin varrella. Kirkko on rakennettu puusta 1600-luvulla ja se on yksi harvoista jäljellä olevista puurakenteisista kirkoista Pohjois-Ruotsissa. Kirkossa voi tutustua alueen historiaan ja hiljentyä rauhallisessa ympäristössä.

Heidruns Brygga

Heidruns Brygga on historiallinen puuvene, joka sijaitsee Strömpilenin rannassa. Vene on peräisin 1800-luvulta ja sitä käytettiin aikanaan kalastukseen ja kuljetuksiin Umeåssä. Nykyään vene toimii museona ja sen ympärillä järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, joissa voi tutustua alueen merenkulkuhistoriaan.

Västerbottens museum

Västerbottens museum on alueen historiallinen museo, joka sijaitsee Västra Esplanadin varrella. Museo tarjoaa kattavan näyttelyn alueen historiasta aina kivikaudelta nykypäivään asti. Siellä voi tutustua muun muassa pohjoisruotsalaiseen kansanperinteeseen, arkeologisiin löytöihin, kulttuuriperintöön ja nykytaiteeseen.

Umedalens Skulpturpark

Umedalens Skulpturpark on ulkoilmamuseo, joka sijaitsee Umeån keskustan lähellä. Puistossa esitellään ulkona sijaitsevia nykytaiteen teoksia, ja siellä voi tutustua mielenkiintoisiin veistoksiin ja installaatioihin. Puisto tarjoaa kauniin ympäristön kävelylle ja taiteen nauttimiselle.

Panoraama- ja näköalapaikat Umeåssa

1. Tavelsjöberget

Tavelsjöberget on korkea kukkula, josta avautuu upea panoraamanäkymä ympäröivään maisemaan. Se sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Umeån keskustasta ja on suosittu retkikohde patikoijille ja luonnonystäville.

2. Umedalens skulpturpark

Umedalens skulpturpark on puistomainen alue, jossa on esillä useita taiteilijoiden veistoksia. Alueelta avautuu kauniit näkymät Umeån ympäristöön, sillä se sijaitsee joen rannalla. Puistossa voi nauttia taiteesta ja samalla ihailla kaupungin kaunista maisemaa.

3. Umeå domkyrka

Umeå domkyrka, eli Umeån tuomiokirkko, sijaitsee kaupungin keskustassa ja sen tornista avautuu upea näköala yli kaupungin. Kirkko on yksi Umeån maamerkeistä ja sen lisäksi, että siinä voi vierailla sisällä, se tarjoaa myös upeat näkymät kaupungin ylle.

4. Umeälvens strandpromenad

Umeälvens strandpromenad on kävelyreitti Umeånjoen rannalla, josta voi ihailla kaupungin rantamaisemaa. Kävelyreitiltä löytyy useita näköalapaikkoja, joista voi katsella niin kaupungin siltoja, vanhoja puutaloja kuin upeita jokimaisemiakin.

5. Grössjöberget

Grössjöberget on toinen korkea kukkula Umeån lähellä, jolta avautuu hieno näköala yli kaupungin ja ympäröivän luonnon. Kukkulan huipulla sijaitsee myös näköalatorni, josta maisemaa voi ihailla entistä paremmin.

6. Umeå energicentrum

Umeå energicentrum on näyttely- ja tiedekeskus, joka tarjoaa panoraamanäkymän kaupungin ylle. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintola ja näköalaparveke tarjoavat upeat näkymät Umeåån ja sen ympäristöön.

7. Baggböle herrgård

Baggböle herrgård on kartanomainen rakennus ja historiallinen nähtävyys, josta avautuu hienot näkymät ympäröivään luontoon. Alueelta voi löytää myös useita patikkareittejä, joilla voi tutustua lähialueen kauniiseen luontoon ja saada upeita panoraamanäkymiä.

8. Gammlia

Gammlia on ulkoilmamuseoalue, jossa voi tutustua Pohjois-Ruotsin historiaan. Alueella sijaitsee myös näkötorni, josta voi ihailla kaupungin ympäristöä. Tornista avautuu upea näköala yli museoalueen ja sen ympärillä olevan maiseman.Kohteen sijainti maa on Ruotsi

Jätä kommentti