Halvat lennot Seinäjoki

Nähtävyydet ja Kohteet

Seinäjoen Aalto-keskus

Seinäjoen Aalto-keskus on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema kokonaisuus, joka sijaitsee Seinäjoen keskustassa. Keskus sisältää muun muassa kaupunginkirjaston, kaupunginteatterin, taidemuseon ja konserttisalin. Aalto-keskus on arkkitehtonisesti merkittävä ja tarjoaa monipuolista kulttuuritarjontaa.

Jouppilanvuori

Jouppilanvuori on kallioinen ja metsäinen maisemapaikka Seinäjoen länsirannalla. Paikalta avautuu upea näköala Ylistaronjärvelle ja sen ympäristöön. Jouppilanvuorella voi nauttia ulkoilusta, retkeilystä ja maisemien ihailemisesta. Alueella on myös laavu ja lintutorni.

Seinäjoen Lakeuden Risti

Seinäjoen Lakeuden Risti on Suomen suurin maamerkki ja se sijaitsee Törnävän kylässä lähellä Seinäjoen keskustaa. Risti on betoninen rakenne, joka on rakennettu vuonna 1996. Se kohoaa yli 70 metrin korkeuteen ja tarjoaa upean näköalan ympäristöön. Lakeuden Ristin juurella on myös muistomerkki ja pieni kappeli.

Ylistaron kirkko

Ylistaron kirkko on historiallinen ja arkkitehtonisesti merkittävä kirkkorakennus, joka sijaitsee Ylistaron kirkonkylässä noin 20 kilometrin päässä Seinäjoelta. Kirkko on rakennettu vuonna 1858 ja sen sisätiloissa on nähtävillä upeita maalauksia ja koristeita. Ylistaron kirkko on suosittu vierailukohde sekä uskonnollisten tilaisuuksien että kulttuuritapahtumien vuoksi.

Alavuden kirkko

Alavuden kirkko sijaitsee Seinäjoen itäpuolella noin 30 kilometrin päässä Seinäjoelta. Kirkko on peräisin 1600-luvulta ja on arkkitehtonisesti vaikuttava. Kirkon sisätiloissa on upeita kattomaalauksia ja alttaritaulu. Alavuden kirkko on suosittu vierailukohde ja siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Kulttuuri ja Historia

Taide ja Kulttuuri

Seinäjoelta löytyy monia kulttuuritapahtumia ja -nähtävyyksiä, kuten Seinäjoen kaupunginteatteri, joka tarjoaa monipuolista teatteritarjontaa. Kaupungissa järjestetään myös vuosittainen Provinssirock, joka on yksi Suomen suurimmista rockfestivaaleista. Taiteesta kiinnostuneet voivat tutustua esimerkiksi Galleria Koppelon näyttelyihin tai käydä Seinäjoen Taidehallissa.

Alueen Historia

Seinäjoen alueella on pitkä historia. Ensimmäiset merkit ihmisasutuksesta Seinäjoen alueella ovat peräisin kivikaudelta. Jääkauden jälkeen alueella asui saamelaisia, kunnes ruotsalaiset kolonisoivat alueen 1500-luvulla. Seinäjoelle perustettiin kauppala vuonna 1868 ja kaupunkioikeudet se sai vuonna 1960. Alueella on myös jälkiä talvi- ja jatkosodan tapahtumista, kuten Seinäjoen taistelu vuonna 1944.

Ruokailu ja ravintolat Seinäjoella

Ravintolatarjonta

Seinäjoella on runsaasti erilaisia ravintoloita, jotka tarjoavat vaihtoehtoja eri makunystyröille ja budjeteille. Ravintolatarjonta vaihtelee perinteisistä kotiruokaravintoloista aina kansainvälisiin ruokakulttuureihin erikoistuneisiin paikkoihin.

Kotiruokaravintolat

Seinäjoelta löytyy useita kotiruokaa tarjoavia ravintoloita, joissa pääsee nauttimaan suomalaisten herkkujen äärellä. Näissä ravintoloissa tarjotaan esimerkiksi lihapullia, kalakeittoa ja makkaraa perinteisten suomalaisten lisukkeiden kanssa.

Kansainväliset keittiöt

Seinäjoelta löytyy myös lukuisia ravintoloita, jotka tarjoavat kansainvälisiä makuelämyksiä eri keittiöiden kautta. Tarjolla on esimerkiksi meksikolaisia, kiinalaisia, intialaisia ja italialaisia ruokia. Näillä ravintoloilla on tyypillisesti runsas à la carte -lista, josta löytyy erilaisia vaihtoehtoja jokaiselle maulle.

Kahvilat

Seinäjoella on useita viihtyisiä kahviloita, joissa voi nauttia kupin kuumaa ja herkullisia leivonnaisia. Kahviloiden valikoimiin kuuluu esimerkiksi erilaisia kahvileipiä, kakkuja ja karjalanpiirakoita. Joissain kahviloissa on myös lounastarjonta.

Pizzeriat

Pizzan ystävät löytävät Seinäjoelta useita pizzerioita, joista voi tilata tai nauttia paikan päällä herkullisia pizzoja. Tarjolla on niin klassisia kuin erikoisempia makuyhdistelmiä, ja osassa pizzerioista on myös mahdollista tehdä tilauksia kotiinkuljetuksella.

Ruokaravintoloiden sijainti

Seinäjoella ravintolat sijoittuvat pääosin kaupungin keskustaan, jossa niitä on tiheimmässä. Keskustan tuntumassa on myös hotelleja, joissa voi kätevästi majoittua ravintolaelämän keskellä. Kaupungissa on myös muutamia ravintoloita hieman kauempana keskustasta, esimerkiksi maaseutumaisemissa tai ulkoilualueilla.

Vapaa-ajan aktiviteetit

Kulttuurikohteet

Seinäjoki tarjoaa monipuolisia kulttuurikohteita, kuten Taidehallin, jossa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Lisäksi kaupungissa sijaitsee Lakeuden Risti, joka on ulkoilmateatteri ja konserttipaikka. Paikan päällä voi ihailla upeita maisemia ja nauttia erilaisista musiikki- ja teatteriesityksistä. Seinäjoen kaupunginmuseo ja Lakeuden Ristin alueella sijaitseva Alvar Aalto -museo tarjoavat myös mielenkiintoisia näyttelyitä ja tietoa alueen historiasta sekä taiteesta.

Luontoaktiviteetit

Seinäjoki tarjoaa loistavat mahdollisuudet luontoaktiviteetteihin. Alueelta löytyy useita kauniita luontokohteita, kuten Lappajärven ja Ähtärinjärven vesistöt, jotka tarjoavat mahdollisuuden kalastukseen, veneilyyn ja retkeilyyn. Myös Jalasjärven Sieravuoren luonnonsuojelualueella voi patikoida ja nauttia upeista maisemista. Lisäksi Seinäjoella ja sen lähialueilla on laaja verkosto ulkoilureittejä, joilla voi harrastaa esimerkiksi kävelyä, juoksua tai pyöräilyä.

Virkistys- ja harrastuspaikat

Seinäjoella on monipuoliset mahdollisuudet virkistys- ja harrastustoimintaan. Kaupungissa on esimerkiksi useita uimahalleja ja kuntosalit, joissa voi kuntoilla ja pitää huolta hyvinvoinnistaan. Lisäksi Seinäjoen keskustassa sijaitseva Frami Areena tarjoaa mahdollisuuden harrastaa muun muassa jäähallilla, keilahallilla ja palloiluhalleilla. Kaupungissa on myös runsaasti urheilukenttiä, joilla voi harrastaa esimerkiksi jalkapalloa, pesäpalloa tai yleisurheilua.

Tapahtumat

Seinäjoki tunnetaan erilaisista tapahtumistaan, joista suurin ja tunnetuin on Seinäjoen Tangomarkkinat. Seinäjoki tarjoaa myös muita musiikkifestivaaleja, kuten Provinssirockin ja Vauhtiajot-tapahtuman. Lisäksi kaupungissa järjestetään erilaisia liikunta- ja kulttuuritapahtumia, kuten Seinäjoen Maraton sekä Kulttuurikesä Seinäjoella -tapahtuma, joka tarjoaa esimerkiksi teatteri- ja tanssiesityksiä.

Suositut hotellit Seinäjoella

1. Hotelli Alma

Hotelli Alma sijaitsee aivan Seinäjoen keskustassa ja tarjoaa viihtyisät majoitustilat sekä monipuoliset palvelut. Hotellissa on modernisti sisustetut huoneet, joissa on ilmaiset Wi-Fi-yhteydet ja taulu-tv. Lisäksi hotellissa on ravintola, baari, sauna- ja uima-allasosasto sekä kokoustiloja.

2. Original Sokos Hotel Lakeus

Original Sokos Hotel Lakeus on suosittu hotelli, joka sijaitsee Seinäjoen keskustassa lähellä kauppoja ja nähtävyyksiä. Hotellissa on tyylikkäästi sisustetut huoneet, jotka tarjoavat viihtyisät puitteet yöpymiselle. Hotellissa on myös ravintola, baari, kuntokeskus, sauna ja kokoustiloja.

3. Cumulus City Seinäjoki

Cumulus City Seinäjoki on moderni hotelli, joka tarjoaa majoitusta aivan Seinäjoen keskustassa. Hotellissa on tyylikkäät ja viihtyisät huoneet, joissa on ilmainen Wi-Fi-yhteys ja taulu-tv. Hotellissa on myös ravintola, baari, sauna ja kokoustiloja.

4. Hotel Sorsanpesä

Hotel Sorsanpesä sijaitsee vehreässä ympäristössä Seinäjoen kaupungin ulkopuolella. Hotellissa on moderneja huoneita, joista avautuu kaunis näköala ympäröivään luontoon. Hotellissa on myös ravintola, baari, sauna, uima-allasosasto ja kokoustiloja.

5. Radisson Blu Hotel, Seinäjoki

Radisson Blu Hotel, Seinäjoki on tyylikäs ja moderni hotelli, joka sijaitsee kätevästi Seinäjoen rautatieaseman vieressä. Hotellin huoneet ovat tilavia ja niissä on kaikki tarvittavat mukavuudet. Hotellissa on ravintola, baari, kuntokeskus, sauna ja kokoustiloja.

Turvallisuus ja Terveys

Turvallisuus

– Seinäjoella on korkea turvallisuustaso ja kaupunki on yksi Suomen turvallisimmista kaupungeista.
– Poliisilaitos huolehtii kaupungin turvallisuudesta yhdessä muiden viranomaisten, kuten pelastuslaitoksen ja terveyskeskuksen kanssa.
– Kaupungissa sijaitsee useita poliisiasemia, jotka palvelevat asukkaita ympäri vuorokauden.
– Seinäjoki on aktiivinen turvallisuuden edistämisessä järjestämällä erilaisia kampanjoita ja tapahtumia, jotka keskittyvät esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ja rikosten ehkäisyyn.

Palohälytysjärjestelmä

– Seinäjoella on moderni ja tehokas palohälytysjärjestelmä, joka kattaa koko kaupungin alueen.
– Palohälytysjärjestelmä koostuu lukuisista palovaroittimista, jotka on asennettu asuntoihin, julkisiin tiloihin ja yrityksiin.
– Järjestelmässä on myös paloasemien väliset hälytysjärjestelmät, jotka mahdollistavat nopean reagoinnin palohälytyksiin.
– Palohälytysjärjestelmää ylläpitää Seinäjoen pelastuslaitos, joka vastaa myös palokuntien toiminnasta ja paloturvallisuuskoulutuksesta.

Terveydenhuolto

– Seinäjoella on monipuoliset terveydenhuollon palvelut, joita tarjotaan kaikille kaupunkilaisille.
– Terveyskeskus tarjoaa ensiapua, perusterveydenhuoltoa, ehkäisevää terveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoidon palveluita.
– Kaupungissa on myös useita yksityisiä terveysasemia ja erikoislääkärikeskuksia, jotka tarjoavat laajempaa hoitoa ja palveluita.
– Terveydenhuollon ammattilaiset, kuten lääkärit, sairaanhoitajat ja terapeutit, työskentelevät yhdessä varmistaakseen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin.

Ympäristöterveys

– Seinäjoella kiinnitetään huomiota ympäristöterveyteen ja ympäristön puhtauteen.
– Kaupungin ympäristöterveysvalvonta valvoo ja edistää terveellisiä elinoloja ja hygieenisiä käytäntöjä asukkaille ja yrityksille.
– Ympäristöterveysvalvonta tarkastaa ravintolat, päiväkodit, koulut ja muut julkiset tilat säännöllisesti varmistaakseen niiden terveydellisen turvallisuuden.
– Kaupunki myös tarjoaa tietoa ja neuvontaa asukkaille ympäristöterveyteen liittyvissä asioissa, kuten sisäilmaongelmissa ja jätehuollossa.

Rannat ja Vesistöt:

Järvestöt:

Seinäjoen alueella sijaitsee useita järviä, joista suurin on Lapuanjärvi. Lapuanjärvi on luonnontilainen järvi, joka tarjoaa mahdollisuuden kalastukseen, veneilyyn ja uimiseen. Seinäjoen länsipuolella sijaitsee myös pienempiä järviä, kuten Sänkijärvi ja Lappajärvi.

Virtavedet:

Seinäjoen läpi virtaa useita jokia ja puroja. Merkittävimpiä jokia ovat Lapuanjoki ja Kurikka. Lapuanjoki on noin 110 kilometriä pitkä joki, joka saa alkunsa Etelä-Pohjanmaalta ja laskee Pohjanlahteen. Seinäjoen keskustassa sijaitsee myös pienempi joki nimeltään Jokijärvi.

Rantaviivat:

Seinäjoen alueella on useita järvi- ja jokirantoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja ulkoiluun. Lapuanjärvellä ja muilla lähialueen järvillä on useita uimarantoja, joissa voi nauttia kesäpäivistä ja uida. Lisäksi joenrantoja hyödynnetään esimerkiksi kalastuksessa ja veneilyssä.

Saaret:

Seinäjoen lähialueilla ei ole suuria saaria, mutta Lapuanjärvessä sijaitsee muutamia pieniä luonnonsaaria. Nämä saaret ovat enimmäkseen metsäisiä ja tarjoavat mahdollisuuksia retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Saarilla voi myös leiriytyä ja nauttia luonnonrauhasta.

Yöelämä ja Viihde Seinäjoella

Baarit ja klubit

Seinäjoella on useita baareja ja klubeja, jotka tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja ilta- ja yöelämän viettoon. Suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi yökerho Apollo, jossa järjestetään erilaisia teema-iltoja ja esiintyy tunnettuja artisteja. Lisäksi kaupungissa on useita pubityyppisiä baareja, kuten Rocks’n’Fellas ja Olutravintola Bock’s Corner, joissa voi nauttia oluesta ja viihtyä rennossa ilmapiirissä.

Live-musiikki ja keikat

Seinäjoen alueella järjestetään säännöllisesti live-musiikkiin keskittyviä tapahtumia ja keikkoja. Paikkoja, joissa voi kuunnella livenä esiintyviä bändejä ja artisteja, ovat esimerkiksi Jazz Bar Sointu, Sports Academy Bar & Club sekä Ravintola Duunikka.

Elokuvateatterit

Seinäjoella on kaksi elokuvateatteria, Bio Marilyn ja BioRex Seinäjoki. Molemmat teatterit esittävät uusimpia elokuvia useilla eri näytöksillä päivittäin. Bio Marilynissa on myös VIP-sali, jossa on erikoisempi ohjelmisto ja tarjolla laajempi valikoima juomia ja herkkuja.

Ravintolat ja ruokapaikat

Seinäjoki tarjoaa monipuolisen valikoiman ravintoloita ja ruokapaikkoja eri makuihin ja budjetteihin. Kaupungista löytyy perinteisiä suomalaisia ravintoloita, kuten Wanha Asemaravintola ja Uppalan Kartano, sekä kansainvälisiä ravintoloita, kuten Bar Soho ja Kruunu. Lisäksi Seinäjoella on paljon erilaisia pikaruokapaikkoja ja kahviloita.

Teatteri ja tapahtumat

Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa monipuolista teatteriohjelmaa läpi vuoden. Ohjelmistossa on niin musikaaleja, komedioita kuin draamaakin. Lisäksi kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia läpi vuoden, kuten Seinäjoen Tangomarkkinat, Provinssi-festivaali ja ilotulitusnäytös uuden vuoden tienoilla.

Kasino

Seinäjoen alueella ei tällä hetkellä ole toiminnassa omaa kasinoa. Lähin kasino sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Seinäjoelta Vaasassa Pohjanmaan Kasinolla.

Luontokohteet ja Retkeily

Kyttälän metsät

Kyttälän metsät sijaitsevat Seinäjoen keskustan tuntumassa. Alueella on monipuolinen ja vaihteleva luonto, jossa on metsien lisäksi myös suuria peltoaukioita, hiekkakuoppia ja pieniä lampia. Alueella on useita ulkoilureittejä, joita voi kulkea patikoiden, lenkkeillen tai pyöräillen.

Vauhtikeskus

Vauhtikeskus on aktiivisen ulkoilijan unelmapaikka, joka tarjoaa monia erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Alueella on muun muassa frisbeegolfrata, curlingkenttä ja skeittipuisto. Lisäksi alueella voi harrastaa moottoriurheilua, kuten kartingia ja crossia.

Seinäjoen järvet

Seinäjoen alueella sijaitsee useita kauniita järviä, kuten Kyrkösjärvi, Lakeuden Risti ja Kuortaneenjärvi. Nämä järvet tarjoavat upeita maisemia ja monia mahdollisuuksia erilaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten uimiseen, veneilyyn ja kalastukseen. Järvien läheisyydessä on myös useita retkeilyreittejä ja leirintäalueita.

Ylistaron luonnonsuojelualue

Ylistaron luonnonsuojelualue on suojeltu alue Seinäjoen kaupungin lounaisosassa. Alueella on monipuolista luontoa, kuten metsiä, lampia, suota ja kallioita. Alueella on myös useita lintutornipolkuja ja opastettuja luontopolkuja, joita voi kulkea kävellen tai pyöräillen.

Alavuden ulkoilualueet

Alavuden alueella sijaitsee useita ulkoilualueita, kuten Väliväylän ulkoilualue ja Soininharjun ulkoilualue. Näillä alueilla on hyvin hoidettuja ulkoilureittejä, joita voi kulkea patikoiden, juosten tai pyöräillen. Alueilla on myös mahdollisuus harrastaa metsästystä ja marjastusta.

Nurmon lenkkipolut

Nurmon alueella on useita merkittyjä lenkkipolkuja, jotka sopivat ulkoiluun ja kuntoiluun. Polut kulkevat pääosin metsissä ja maaseutumaisemissa, tarjoten rauhallisen ympäristön liikkumiseen. Lisäksi poluilta löytyy kuntoiluvälineitä, joiden avulla voi tehdä monipuolista lihaskuntoharjoittelua.

Uskonnolliset ja historialliset kohteet

Tuomiokirkko

Seinäjoen Tuomiokirkko on kaupungin keskustassa sijaitseva luterilainen kirkkorakennus. Se on valmistunut vuonna 1960 ja on arkkitehtonisesti merkittävä betonirakennus. Kirkon suunnittelusta vastasi Alvar Aalto. Kirkon sisustus on yksinkertainen ja harmoninen.

Puukirkko

Seinäjoella sijaitsee myös vanha puinen kirkko, joka tunnetaan nimellä Lakeuden Risti. Se on valmistunut vuonna 1913 ja on arkkitehtonisesti merkittävä edustaja suomalaista puukirkkoarkkitehtuuria. Kirkko toimii nykyään museokirkkona.

Pauanne-talo

Pauanne-talo on Seinäjoen Aalto-keskittymään kuuluva rakennus, joka toimi aikoinaan kirkkoherranvirastona ja pappilana. Rakennus on valmistunut vuonna 1953 ja on arkkitehtonisesti merkittävä esimerkki Alvar Aallon suunnittelemasta funktionalismista.

Nyssen talo

Nyssen talo on historiallinen puurakennus Seinäjoella, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla. Talo edustaa aikakautensa rakennustapaa ja arkkitehtuuria ja on suojeltu rakennus.

Simpsiön linnavuori

Simpsiön linnavuori sijaitsee Seinäjoen lähellä Kauhajoella. Se on rautakautinen muinaislinna, joka on peräisin noin 600-luvulta. Linnavuorelle pääsee helposti patikoiden ja sieltä avautuu upeat maisemat ympäröivään luontoon.

Nurmoisten muinaislinna

Nurmoisten muinaislinna sijaitsee Nurmoonjoen varrella Seinäjoella. Muinaislinna on peräisin rautakaudelta ja se on suurimmalta osin raunioina. Alueella voi kuitenkin nähdä jäänteitä muurista ja muista rakenteista.

Seinäjoen Panoraama- ja Näköalapaikat:

1. Lakeuden Risti

Lakeuden Risti on Seinäjoen tunnetuin näköalapaikka. Se sijaitsee Ylistaron kirkonkylässä, noin 20 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Lakeuden Ristiltä avautuu upea näkymä ympäröivään maaseutuun ja Seinäjoen yli.

2. Seinäjoen Vesisäiliö

Seinäjoen Vesisäiliö on kaupungin jylhin korkeus ja sieltä on mahdollisuus ihailla kaunista panoraamaa Seinäjoelle. Se sijaitsee Alaselän alueella, noin neljän kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta.

3. Kaupungintorni

Kaupungintorni sijaitsee Seinäjoen keskustassa, Kauppatorilla. Tornista on mahdollista nähdä kaupungin ympäristö sekä etäisyydellä sijaitsevat maamerkit.

4. Joupiskan vesitorni

Joupiskan vesitorni tarjoaa upeat näkymät Seinäjoen ympäröivään luontoon sekä kaupunkiin. Vesitorni sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta.

5. Kalevan navetta

Kalevan navetta sijaitsee Nurmon kunnassa, noin 18 kilometrin päässä Seinäjoelta. Sieltä löytyy myös näköalatorni, josta voi ihailla ympäröivän maaseudun luontoa.

6. Tuiskulanjärvi

Tuiskulanjärvi sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Alueelta löytyy näköalapaikka, josta voi ihailla järven maisemia ja ympäröivää luontoa.

7. Kärjenkoski

Kärjenkoski sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta, Töysän kunnassa. Se on suosittu retkikohde ja tarjoaa kauniita näkymiä koskesta ja ympäröivästä maisemasta.

8. Ylistaron näkötorni

Ylistaron näkötorni sijaitsee noin 22 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Tornista avautuu näkymät Ylistaron kirkonkylään ja ympäröiville peltoaukeille.

9. Ahvenlammen näkötorni

Ahvenlammen näkötorni sijaitsee Lappajärvellä, noin 35 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Tornista voi ihailla Ahvenlammen kaunista maisemaa ja ympäröivää luontoa.

10. Kaustisen kirkko

Kaustisen kirkko sijaitsee noin 44 kilometrin päässä Seinäjoelta, Kaustisen kirkonkylässä. Kirkkoa ympäröi kaunis maisema ja sen näkeminen on kokemisen arvoinen.Kohteen sijainti maa on Suomi.

Jätä kommentti