Halvat lennot Uppsala

Nähtävyydet ja kohteet

1. Uppsalan tuomiokirkko

Uppsalan tuomiokirkko on pohjoismaiden suurin goottilainen kirkko ja se sijaitsee kaupungin keskustassa. Kirkko rakennettiin 1200-luvulla ja se on ollut tärkeä paikka Ruotsin uskonnollisessa historiassa. Kirkossa voi vierailla ja ihailla sen upeaa arkkitehtuuria sekä siihen liittyviä historiallisia artefakteja.

2. Gustavianum

Gustavianum on Uppsalan yliopiston ensimmäinen rakennus, joka on nykyään museo. Rakennus on peräisin 1600-luvulta ja se sisältää laajan kokoelman tieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia näyttelyitä. Gustavianumissa voi tutustua muun muassa anatomiseen teatteriin, jossa aikoinaan järjestettiin ruumiinavaustilaisuuksia.

3. Linna ja Uppsalan linna

Linna ja Uppsalan linna ovat Uppsalan merkittävimpiä historiallisia rakennuksia. Linnan rakennukset vaihtelevat eri aikakausilta, ja ne muodostavat kokonaisuuden, joka näyttää kuin linnoittuneelta kaupungilta. Uppsalan linna toimii nykyään ruotsinvaltiopäivien kokouspaikkana ja se on auki yleisölle opastetuilla kierroksilla.

4. Gamla Uppsala

Gamla Uppsala eli Vanha Uppsala on historiallinen alue, jossa sijaitsee muinaisten viikinkien asuttamia hautaröykkiöitä. Alueella on myös kolme keskiaikaisia kirkkoja sekä Uppsalan yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Gamla Uppsala on arkeologisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka, jossa voi tutustua Ruotsin muinaishistoriaan.

5. Carolina Rediviva

Carolina Rediviva on Uppsalan yliopiston kirjasto, joka sijaitsee lähellä Uppsalan keskustaa. Kirjasto tunnetaan erityisesti siellä säilytettävästä niin sanotusta Silverbibelnistä eli hopeaevankeliumista. Kirjasto on avoin yleisölle, ja siellä voi tutustua niin historiallisiin kokoelmiin kuin nykyaikaisiin kirjastopalveluihin.

6. Botaniska trädgården

Uppsalan kasvitieteellinen puutarha eli Botaniska trädgården on kaunis puistoalue, jossa voi tutustua eri kasvilajeihin sekä nauttia puutarhan kauniista ympäristöstä. Puutarha on suosittu käyntikohde niin kasvitieteilijöille kuin luonnonystäville. Puutarhaan kuuluu myös kasvitieteellinen museo, jossa voi oppia lisää kasvien maailmasta.

7. Upplandsmuseet

Upplandsmuseet on paikallinen museo, joka esittelee Uppsalan ja lähiympäristön historiaa ja kulttuuria. Museo tarjoaa laajan kokoelman erilaisia näyttelyitä, joissa voi tutustua muun muassa arkeologisiin löytöihin, taideteoksiin sekä perinteisiin käsitöihin. Upplandsmuseet järjestää myös erilaisia tapahtumia ja opastettuja kierroksia.

Kulttuuri ja Historia

Kulttuurielämä

Uppsalassa on vilkas kulttuurielämä, johon kuuluu muun muassa teatteria, musiikkia ja taidetta. Kaupungissa on useita teattereita, kuten Uppsala Stadsteater, joka tarjoaa monipuolista ohjelmistoa. Musiikin ystäville Uppsala tarjoaa Uppsala konsert och kongress -konserttitalon, jossa esiintyy paikallisia ja kansainvälisiä musiikkiesityksiä eri tyylilajeissa. Taiteen ystäviä puolestaan ilahduttaa Uppsalan taidemuseo, joka esittelee erilaisia taidenäyttelyitä.

Uppsala yliopisto

Uppsalalla on pitkä ja rikas historia yliopistokaupunkina. Uppsalan yliopisto perustettiin vuonna 1477 ja se on nykyäänkin yksi Ruotsin vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. Yliopistolla on korkea maine erityisesti lääketieteen, oikeustieteen ja luonnontieteiden aloilla. Yliopiston rakennusten joukossa on myös Uppsalan yliopiston pääkirjasto Carolina Rediviva, joka sisältää arvokkaita historiallisia käsikirjoituksia, esimerkiksi Uppsalan raamattu.

Domkyrkan

Uppsalan tuomiokirkko, ruotsiksi Domkyrkan, on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on Pohjois-Euroopan suurin gotiikan tyylinen kirkkorakennus ja se sijaitsee Uppsalan yliopiston läheisyydessä. Kirkko on tärkeä osa Ruotsin historiaa ja siihen liittyy monia historiallisia tapahtumia. Se toimi muun muassa Ruotsin valtiopäiväkirkkona ja toimii edelleen tärkeänä paikkana kuninkaallisten häiden, kruunausten ja hautajaisten järjestämiseen.

Gustavianum

Gustavianum on rakennus, joka kuuluu Uppsalan yliopiston kampukselle ja on avoinna yleisölle. Se on nimetty Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin mukaan. Gustavianumissa sijaitsee useita näyttelyitä, kuten aula, jossa on esillä historiallisia esineitä ja taideteoksia. Rakennuksessa toimii myös Gustavianumin museo, joka esittelee muun muassa Uppsalan yliopiston historiaa ja kulttuuria.

Ruokailu ja Ravintolat

Ruokakulttuuri

Uppsalassa on monipuolinen ruokakulttuuri, joka tarjoaa vaihtoehtoja eri makumieltymyksille. Tyypillisiä ruokaa löytyy sekä perinteisiä ruotsalaisia että kansainvälisiä ravintoloita.

Ruokapaikat

Uppsalassa on laaja valikoima erilaisia ruokapaikkoja, kuten ravintoloita, kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ruokakauppoja. Ravintolat tarjoavat erilaisia keittiöitä, kuten ruotsalaista, italialaista, kiinalaista, intialaista, japanilaista ja paljon muuta.

Ruokailuasemointi

Uppsala on jaettu eri alueisiin, joilla on erilaisia ruokailupaikkoja. Ruokailualueet löytyvät pääkaduilta, kuten Stora Torgetilta, Kungsgatanilta ja Dragarbrunns Torgilta. Lisäksi ruokailupaikkoja on saatavilla myös keskustan ulkopuolella, kuten Gränby Centrum ja Boländernan.

Jokapäiväinen ruoanvalmistus

Monissa ruokakaupoissa ja supermarketeissa voi ostaa tuoreita elintarvikkeita päivittäiseen ruoanvalmistukseen. Uppsalan keskustassa on myös useita torikauppoja, joissa voi ostaa esimerkiksi tuoreita vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja lihaa.

Ravintolapalvelut

Uppsalassa on erilaisia ravintolapalveluita, kuten À la carte -ravintoloita, lounaspaikkoja, brunssipaikkoja ja illallisklubeja. Joissakin ravintoloissa on myös tarjolla erikoisruokavalioita, kuten gluteeniton, vegaaninen ja kasvisvaihtoehtoja.

Pikaruokapaikat

Uppsalassa on useita pikaruokapaikkoja, kuten McDonald’s, Burger King ja Subway. Lisäksi kaupungissa on pienempiä paikallisia pikaruokaketjuja, jotka tarjoavat esimerkiksi pizzaa, kebabia, falafelia ja fish & chipsiä.

Kahvilat ja leipomot

Uppsalassa on runsaasti kahviloita ja leipomoita, joissa voi nauttia ruotsalaista kahvikulttuuria ja herkutella paikallisilla leivonnaisilla, kuten kanelipullilla, korvapuusteilla ja raparperipiirakalla. Kahviloissa on tarjolla myös erilaisia leipiä, salaatteja ja pikkupurtavaa.

Baareja ja baariruokaa

Uppsala tarjoaa myös laajan valikoiman baareja, joissa voi nauttia juomia ja tilata baariruokaa. Baariruoissa on yleensä tarjolla esimerkiksi hampurilaisia, hotdogeja, nachoja ja erilaisia snacksejä.

Aukioloajat

Useimmat ravintolat Uppsalassa ovat avoinna sekä lounaalle että illalliselle. Ruokakaupat ja supermarketeissa ovat yleensä avoinna myöhään iltaan asti, ja jotkut kaupat voivat olla avoinna myös sunnuntaisin.

Ruokailukulut

Ruokailukustannukset Uppsalassa vaihtelevat ravintolasta ja ruokapaikasta riippuen. Tyypillisesti à la carte -ravintoloissa hinnat voivat olla korkeammat kuin pikaruokapaikoissa tai kahviloissa.

Vapaa-ajan aktiviteetit Uppsalassa

Kulttuurielämykset

– Uppsalan yliopisto: Vierailijat voivat tutustua yliopiston alueeseen ja vierailla Uppsalan vanhassa pääaulassa, Gustavianumissa.
– Uppsalan katedraali: Päästäksesi sisälle Uppsalan katedraaliin, sinun on maksettava pääsymaksu, mutta sen komeat näkymät ja historiallinen ilmapiiri ovat vaivan arvoisia.
– Uppsala Slott: Uppsala-linna on historiallinen linna, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden kiertää linnaa ja tutustua sen museoon.

Virkistysalueet

– Uppsala botaniska trädgård: Uppsalan kasvitieteellinen puutarha on suosittu paikka kävelyretkille, piknikille ja erilaisten kasvien tutkimiselle.
– Stadsskogen: Stadsskogen on suuri metsäalue Uppsalan keskustan vieressä, jossa voi tehdä kävelylenkkejä, pyöräillä ja nauttia luonnosta.
– Fyrisån-joen varsi: Fyrisån-joen varrella sijaitseva alue tarjoaa kauniit maisemat ja mahdollisuuden rentoutua kävellessä tai istuessa joen rannalla.

Urheiluaktiviteetit

– Fyrishov: Fyrishov on suuri urheilukeskus, jossa on sisäuima-allas, luistelukentät, kuntosalit ja useita urheilukenttiä.
– Golf: Uppsalan lähialueilla on useita golfkenttiä, joilla voi pelata golfia ja nauttia kauniista maisemista.
– Pyöräily: Uppsalassa on monia pyöräilyreittejä, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön aktiivisesti.

Taide ja musiikki

– Uppsala konstmuseum: Uppsalan taidemuseo tarjoaa näyttelyitä ja opastettuja kierroksia eri taiteen muodoista.
– Uppsala Konsert & Kongress: Uppsalan konserttisalissa esiintyy sekä kotimaisia että kansainvälisiä taiteilijoita eri musiikkilajeissa.
– Viktoriahallen: Viktoriahallen on monitoimiareena, jossa järjestetään elävän musiikin tapahtumia ja muita esityksiä.

Suositut hotellit Uppsalassa:

1. Hotel Villa Anna

Hotel Villa Anna on viehättävä boutique-hotelli Uppsalan keskustassa. Se sijaitsee kävelymatkan päässä Uppsalan yliopistosta ja historiallisesta katedraalista. Hotelli tarjoaa tyylikkäitä ja tilavia huoneita, joissa on modernit mukavuudet. Asiakkaat voivat nauttia ilmaisesta Wi-Fi-yhteydestä, buffetaamiaisesta ja rauhallisesta puutarhasta.

2. City Stay Uppsala

City Stay Uppsala on moderni hotelli, joka sijaitsee Uppsalan keskustassa lähellä kauppoja, ravintoloita ja nähtävyyksiä. Hotellissa on viihtyisät huoneet, joissa on mukavuudet kuten taulu-tv, minibaari ja työpöytä. Asiakkaat voivat nauttia ilmaisesta Wi-Fi-yhteydestä ja ulkoilla hotellin läheisyydessä sijaitsevassa kauniissa puistossa.

3. Clarion Hotel Gillet

Clarion Hotel Gillet sijaitsee Uppsalan keskustassa ja tarjoaa moderneja ja tyylikkäitä huoneita. Hotelli on lähellä juna-asemaa ja kävelymatkan päässä Uppsalan yliopistosta. Huoneissa on ilmainen Wi-Fi, taulu-tv ja mukavat vuoteet. Hotellissa on myös ravintola, kuntokeskus ja sauna.

4. Radisson Blu Hotel Uppsala

Radisson Blu Hotel Uppsala on tyylikäs hotelli, joka sijaitsee aivan Uppsalan rautatieaseman vieressä. Se tarjoaa viihtyisiä ja modernisti sisustettuja huoneita, joissa on taulu-tv, minibaari ja työtila. Hotellissa on myös ravintola, baari, kuntokeskus ja rentouttava saunatila.

5. Park Inn by Radisson Uppsala

Park Inn by Radisson Uppsala on moderni hotelli, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Uppsalan keskustassa. Hotellissa on tilavat ja tyylikkäät huoneet, joissa on kaikki tarvittavat mukavuudet. Asiakkaat voivat nauttia ilmaisesta Wi-Fi-yhteydestä, kuntoilutilasta ja ravintolasta, jossa tarjoillaan kansainvälisiä ruokia.

Turvallisuus ja terveys

Poliisi

Uppsalassa toimii poliisilaitos, joka vastaa kaupungin turvallisuudesta ja järjestyksestä. Poliisi on läsnä kaupungissa ja valvoo lain noudattamista.

Palo- ja pelastuspalvelut

Uppsalassa on palo- ja pelastuspalveluiden yksiköitä, jotka vastaavat palo- ja onnettomuustilanteisiin reagoimisesta. Yksiköt toimivat hätätilanteiden ehkäisemisessä ja auttavat tarvittaessa asukkaita.

Päivystys

Kaupungissa on päivystyspalveluita, kuten sairaala ja päivystävä apteekki. Päivystyspalvelut tarjoavat hoitoa ja apua akuuteissa terveysongelmissa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Terveyskeskukset

Uppsalassa on useita terveyskeskuksia, jotka tarjoavat perusterveydenhuoltoa. Terveyskeskuksissa voi käydä esimerkiksi lääkärillä, sairaanhoitajalla tai terveydenhoitajalla.

Sairaala

Kaupungissa sijaitsee Uppsalan yliopistosairaala, jossa tarjotaan erikoissairaanhoitoa. Sairaala hoitaa monenlaisia sairauksia ja vammoja sekä tekee tutkimuksia ja leikkauksia.

Koulutus

Uppsalassa on korkeatasoinen koulutusjärjestelmä, joka tarjoaa monipuolista opetusta eri aloilla. Kaupungissa toimii myös Uppsalan yliopisto, jonka lääketieteellinen tiedekunta on arvostettu kansallisesti ja kansainvälisesti.

Julkisen liikenteen turvallisuus

Kaupungin julkinen liikenne on yleisesti ottaen turvallista. Uppsalassa on hyvin kehitetty joukkoliikennejärjestelmä ja hyvät pyöräilymahdollisuudet, mikä lisää liikenneturvallisuutta.

Rikollisuus

Vaikka Uppsalan rikollisuustilanne voi vaihdella vuosittain, kaupungin rikollisuustaso on yleisesti ottaen kohtalaisen alhainen. Tarkat tiedot väkivaltarikoksista, omaisuusrikoksista ja muista rikoksista voi tarkistaa paikallisista viranomaisista.

Rannat ja Vesistöt

Fyrisjön

Fyrisjön on järvi Uppsalan keskustan eteläpuolella. Se on noin 6,5 kilometriä pitkä ja 1,5 kilometriä leveä. Fyrisjön on suosittu retkikohde ja sen ympärillä on useita kävely- ja pyöräilyreittejä.

Vattenparken

Vattenparken on pieni järvi Uppsalan pohjoisosassa. Se on suosittu paikka uimiseen ja aurinkoa ottamiseen kesäisin. Vattenparkenin ympäristössä on myös nurmialueita piknikille ja ulkoiluun.

Ekoln

Ekoln on järvi, joka sijaitsee lähellä Uppsalan keskustaa ja kuuluu Mälaren-järven järjestelmään. Ekoln on noin 7 kilometriä pitkä ja 1,2 kilometriä leveä. Siellä voi harrastaa erilaisia vesilajeja, kuten purjehdusta, melontaa ja kalastusta.

Långtarmen

Långtarmen on pieni järvi, joka sijaitsee Uppsalan eteläpuolella. Se on suosittu paikka ulkoiluun ja kalastukseen. Långtarmenin rannalla on myös grillipaikkoja ja penkkejä, joissa voi levähtää ja nauttia maisemista.

Svandammen

Svandammen on pieni lampi Uppsalan keskustassa. Se on ympäröity vihreällä puistoalueella, jossa voi rentoutua ja nauttia luonnosta. Svandammenin ympäristössä on myös kävelyreittejä ja leikkikenttiä.

Trädgårdssjön

Trädgårdssjön on lampi, joka sijaitsee Uppsalan Botaniska trädgårdenin puutarha-alueella. Se on erityisesti tunnettu lumpeistaan ja vesikasvillisuudestaan. Trädgårdssjönin rannan läheisyydessä voi myös ihailla kauniita puutarhoja ja kävellä rauhallisessa ympäristössä.

Uppsala – Yöelämä ja Viihde

Baarit ja klubit

Uppsalassa on runsaasti baareja ja klubeja, jotka tarjoavat erilaisia yöelämän vaihtoehtoja. Muutamia suosittuja paikkoja ovat:

1. Pipes of Scotland: Skotlantilaisteemainen pubi, joka tarjoaa laajan valikoiman oluita ja viskejä.

2. O’Connors Irish Pub: Irlantilainen pubi, joka on suosittu erityisesti opiskelijoiden keskuudessa.

3. Katalin: Konserttipaikka ja baari, joka tarjoaa elävää musiikkia ja usein myös klubi-illoissa DJ-musiikkia.

4. Royal Oak: Englantilaistyylinen pubi, joka on tunnettu hyvästä olutvalikoimastaan.

Teatteri ja esitykset

Uppsalassa on useita teattereita ja esitystiloja, joissa voi nauttia erilaisista näytelmistä, musikaaleista ja muista esityksistä. Joitakin suosittuja vaihtoehtoja ovat:

1. Uppsala Stadsteater: Kaupunginteatteri, jossa esitetään sekä klassikoita että uusia näytelmiä.

2. Uppsala Konsert & Kongress: Monikäyttöinen konsertti- ja kongressikeskus, jossa järjestetään usein musikaaleja, konsertteja ja muita esityksiä.

3. Reginateatern: Teatteri, joka keskittyy erityisesti lasten ja nuorten esityksiin.

Elokuvateatterit

Uppsalassa on useita elokuvateattereita, joissa voi nauttia uusimmista elokuvista. Muutamia suosittuja vaihtoehtoja ovat:

1. Filmstaden Uppsala: Monisalinen elokuvateatteri, jossa esitetään laaja valikoima kotimaisia ja kansainvälisiä elokuvia.

2. Slottsbiografen: Historiallinen elokuvateatteri, joka sijaitsee Uppsalan linnan yhteydessä ja tarjoaa erityisesti art house -elokuvia.

Konserttipaikat

Uppsalassa järjestetään lukuisia konsertteja eri musiikkityyleistä kiinnostuneille. Tunnettuja konserttipaikkoja ovat muun muassa:

1. Katalin: Kuten mainittu aiemmin, Katalin toimii paitsi baarina, myös konserttipaikkana, jossa voi nauttia laajasta elävän musiikin tarjonnasta eri genreistä.

2. Uppsala Konsert & Kongress: Lisäksi kongressikeskus toimii myös konserttipaikkana, jossa esiintyvät niin paikalliset artistit kuin kansainväliset tähdet.

3. Ekonomikumpun Klubi: Ekonomeille kuuluva klubi, jossa järjestetään usein konsertteja opiskelijayleisölle.

Klubit ja yökerhot

Uppsalan yöelämään kuuluu myös useita klubeja ja yökerhoja, jotka tarjoavat viihdettä ja musiikkia erityisesti myöhään yöhön. Muutamia suosittuja klubivaihtoehtoja ovat:

1. Flustret: Suosittu yökerho, joka sijaitsee historiallisen Carolina Redivivan alueella ja tarjoaa monipuolista musiikkia eri tyyleistä kiinnostuneille.

2. Svandammshallarna: Entinen vesilaitos, joka on muutettu yökerhoksi ja jossa järjestetään usein erityistapahtumia ja klubi-iltoja.

3. Uppsala Nya Slottet: Yökerho, joka sijaitsee Uppsalan linnan läheisyydessä ja jossa voi nauttia erilaisista klubi-iltojen teemoista.

Uppsala

Luontokohteet ja retkeily

Gamla Uppsala
Gamla Uppsala on historiallinen alue, joka sijaitsee noin viisi kilometriä pohjoiseen Uppsalan keskustasta. Alueella sijaitsee muinaisjäännöksiä ja hautaröykkiöitä, joista vanhin on peräisin jo rautakaudelta. Alueella on myös Gamla Uppsalan kirkko, joka on yksi Ruotsin suurimmista keskiaikaisista kirkkorakennuksista. Gamla Uppsalan luontopolku tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen luontoon ja maisemiin.

Linna
Uppsalan linna on yksi Ruotsin suurimmista ja parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista. Linna sijaitsee Mälaren-järven rannalla ja tarjoaa upeat näkymät yli kaupungin. Linnaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla ja linna-alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Hågadalen-Nåstens luonnonpuisto
Hågadalen-Nåstens luonnonpuisto on suosittu retkeilykohde Uppsalassa. Luonnonpuistossa on monipuolisia luontopolkuja, jotka kulkevat halki metsien, peltojen ja järvien. Alueella voi myös nähdä erilaisia eläimiä, kuten hirviä ja kettuja. Puistosta löytyy myös laavu ja nuotiopaikkoja retkeilijöiden käyttöön.

Björklinge luonnonpuisto
Björklinge luonnonpuisto sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Uppsalan keskustasta. Puisto tarjoaa kauniita metsä- ja järvimaisemia sekä monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia. Puistossa on useita erilaisia luontopolkuja, jotka sopivat niin kävelyyn kuin pyöräilyynkin. Alueella voi myös kalastaa ja uida.

Biotieteellinen puutarha
Uppsalan Biotieteellinen puutarha on yksi Euroopan vanhimmista puutarhoista ja se sijaitsee Uppsalan yliopiston kampusalueella. Puutarhassa voi tutustua erilaisiin kasvilajeihin ja nauttia kauniista puistomaisemasta. Puutarhassa järjestetään myös näyttelyitä ja tapahtumia ympäri vuoden.

Uskonnolliset ja historialliset kohteet Uppsalassa:

Uppsalan tuomiokirkko

Uppsalan tuomiokirkko on Ruotsin arkkipiispan istuin ja yksi maan merkittävimmistä uskonnollisista rakennuksista. Se on myös Pohjoismaiden suurin goottilainen kirkkorakennus. Kirkko sijaitsee Uppsalan historiallisessa keskustassa ja sen rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla. Kirkossa järjestetään säännöllisesti jumalanpalveluksia, konsertteja ja muita tapahtumia.

Gustavianumin rauniot

Gustavianumin rauniot ovat historiallinen nähtävyys Uppsalassa. Gustavianumin nimellä tunnettu rakennus oli aiemmin korkeakoulu, mutta se tuhoutui tulipalossa vuonna 1702. Nykyään alueella voi vierailla ja tutustua raunioihin sekä ihailla alueen kaunista puistoa ja näköaloja yli kaupungin.

Gustavianumin yliopistorakennus

Gustavianumin yliopistorakennus on Uppsalan yliopiston päärakennus ja yksi kaupungin keskeisimmistä historiallisista rakennuksista. Se sijaitsee Uppsalan keskustassa ja on peräisin 1800-luvun puolivälistä. Rakennuksessa toimii yliopiston hallinto, tiedekuntia ja muita akateemisia yksiköitä. Yliopistorakennus on avoinna yleisölle ja siellä voi ihastella sen kaunista arkkitehtuuria sekä vierailla esimerkiksi yliopistonmuseossa.

Trädgårdsföreningenin kasvitieteellinen puutarha

Trädgårdsföreningenin kasvitieteellinen puutarha on historiallinen puutarha, joka perustettiin jo 1600-luvun lopulla. Puutarha on yksi Ruotsin vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista ja siellä on laaja valikoima erilaisia kasveja ja puulajeja. Puutarhan alueella voi kävellä rauhassa ja ihastella kauniita istutuksia sekä suihkulähteitä. Puutarhaan kuuluu myös kasvitieteellinen museo, jossa voi oppia lisää kasvitieteen historiasta.

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala on Uppsalan kaupunginosasta löytyvä historiallinen alue, joka oli tärkeä keskus muinaisessa Ruotsissa. Alueelta löytyy muun muassa kuninkaiden hautakummut, joiden uskotaan olevan peräisin viikinkiajalta. Gamla Uppsalassa voi tutustua myös historiallisiin raunioihin, kirkkoon ja paikalliseen museoon. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja markkinoita, joissa voi kokea palan ruotsalaista historiaa.

Panoraama- ja Näköalapaikat Uppsalassa:

1. Uppsalan tuomiokirkko

Uppsalan tuomiokirkko on yksi kaupungin merkittävimmistä näköalapaikoista. Kirkon korkeat tornit tarjoavat upeat näkymät yli kaupungin ja ympäröivien maisemien.

2. Uppsalaånin ranta

Uppsalaånin eli Uppsalan joen rantaa pitkin kulkevat kävelyreitit tarjoavat upeita näkymiä niin joelle kuin kaupungin historiallisiin rakennuksiinkin.

3. Uppsala linnan tornit

Uppsala linna on yksi Ruotsin vaikuttavimmista keskiaikaisista linnoista. Linnaan pääsee kiipeämään ja sen korkeilta torninhuipuilta avautuu upea panoraamanäkymä yli kaupungin.

4. Carolina Redivivan näköalatasanne

Carolina Redivivan yliopiston kirjasto tarjoaa vierailijoilleen näköalatasanteen, josta voi ihailla Uppsalan kaupunkia erityisesti yliopiston alueella.

5. Uppsala observatorio

Uppsala observatorio sijaitsee lähellä keskustaa ja sen observatoriotorneista voi ihailla kaupungin näkymiä ja ympäröivää maisemaa.

6. Gamla Uppsala

Historiallisella Gamla Uppsalan alueella voi ihailla upeita näkymiä muinaishautoihin, joista on myös panoraamanäkymät yli ympäröivien peltojen ja metsien.

7. Svandammenin näköalalaituri

Svandammen on kaunis järvi, ja sen rannalla sijaitsee näköalalaituri, jolta voi ihailla järven kauniita maisemia ja ympäröivää luontoa.

8. Fyrisånin risteily

Fyrisån on joki, jonka varrella Uppsala sijaitsee. Joella järjestetään risteilyjä, joiden aikana voi ihailla kaupungin näkymiä joenalusta käsin.

9. Kulturens husin näköalakahvila

Kulturens hus on kulttuuritapahtumien keskus, ja sen ylimmässä kerroksessa sijaitseva näköalakahvila tarjoaa upeat näkymät yli kaupungin.

10. Kyrkbackenin näköalapaikka

Kyrkbackenin alueella sijaitsee useita vanhoja rakennuksia ja kapeita katuja. Alueelta löytyy myös näköalapaikka, josta voi ihailla Uppsalan historiallista kaupunkikuvaa.Kohteen sijainti maa on Ruotsi.

Jätä kommentti