Halvat lennot Vanadzor

Nähtävyydet ja kohteet

1. Dzoragetin rotko

Dzoragetin rotko sijaitsee Vanadzorin ulkopuolella ja se on yksi Armenian mahtavimmista rotkoista. Se tarjoaa upeita maisemia ja retkeilymahdollisuuksia.

2. Alaverdin katedraali

Alaverdin katedraali on historiallinen kirkko, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Vanadzorista. Se on rakennettu 11. vuosisadalla ja se on tunnettu arkkitehtuuristaan ja arvokkaista freskoistaan.

3. Haci Begh -moskeija

Haci Begh -moskeija on Turkin valtion rakennuttama moskeija, joka sijaitsee Vanadzorin keskustassa. Se on avoinna yleisölle ja siellä voi tutustua islamilaisen kulttuurin historiaan.

4. Vanadzorin taidekeskus

Vanadzorin taidekeskus on paikka, jossa voi tutustua Armenian nykytaiteeseen ja kulttuuriin. Siellä järjestetään näyttelyitä, työpajoja ja muita taiteeseen liittyviä tapahtumia.

5. Molokanien kirkko

Molokanien kirkko on historiallinen kirkko, joka sijaitsee Vanadzorin lähellä. Se edustaa vanhaa molokoaneihin uskontokuntaan kuuluvien ihmisten uskontoa ja kulttuuria.

6. Hayravankin luostari

Hayravankin luostari on 9. vuosisadalta peräisin oleva luostari, joka sijaitsee Vanadzorin lähellä. Se on tunnettu kauniista näköalastaan ja historiallisesta arvostaan.

7. Vanadzorin nykytaiteen museo

Vanadzorin nykytaiteen museo esittelee paikallisen taiteilijoiden töitä ja tarjoaa katsauksen Armenian nykytaiteeseen. Museo sijaitsee Vanadzorin keskustassa ja sieltä löytyy pysyvien näyttelyiden lisäksi myös vaihtuvia näyttelyitä.

8. Noravanqin luostari

Noravanqin luostari on keskiaikainen luostari, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Vanadzorista. Se on tunnettu arkkitehtuuristaan ja kauniista maisemistaan.

Kulttuuri ja Historia

Vanadzorin sijainti

Vanadzor sijaitsee Keski-Armeniassa ja on maan kolmanneksi suurin kaupunki.

Historia

Vanadzorin historia ulottuu vuosisatojen taakse. Kaupunki perustettiin alun perin 1800-luvun alussa, ja se kasvoi ja kehittyi vähitellen. Vanadzor kärsi kuitenkin merkittävästi maanjäristyksestä vuonna 1988, joka tuhosi suuren osan kaupungista. Kaupunki on sittemmin jälleenrakennettu, ja nykyään siellä on nähtävissä sekä vanhaa että uudempaa arkkitehtuuria.

Kulttuurielämä

Vanadzorilla on rikas ja elinvoimainen kulttuurielämä. Kaupungissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ja festivaaleja, kuten musiikki- ja teatteriesityksiä. Kaupungissa toimii useita kulttuurikeskuksia, joissa voi tutustua paikalliseen taiteeseen ja käsityöhön.

Historialliset nähtävyydet

Vanadzorissa on useita historiallisia nähtävyyksiä, jotka kertovat kaupungin menneisyydestä. Esimerkiksi Vanadzorin historiallinen museo esittelee alueen arkeologiaa ja historiaa. Lisäksi kaupungissa on muutamia ortodoksisia kirkkoja, jotka ovat ainutlaatuisia arkkitehtuuriltaan ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua paikalliseen uskonnolliseen perintöön.

Kulttuuriperintö

Vanadzorilla on rikas kulttuuriperintö, joka ilmenee paitsi historiallisina nähtävyyksinä myös paikallisten perinteiden ja käsityöläisyyden kautta. Vanadzor tunnetaan erityisesti matonkudonnastaan, ja kaupungissa voi vierailla erilaisissa mattoja myyvissä liikkeissä sekä matonkudontatyöpajoissa, joissa voi oppia matonkudonnan perinteitä.

Taide- ja musiikkiesitykset

Vanadzorissa voi nauttia monenlaisista taide- ja musiikkiesityksistä. Kaupungissa on teattereita ja konserttisaleja, joissa järjestetään säännöllisesti esityksiä eri taiteenmuodoista. Lisäksi Vanadzorissa on useita taidegallerioita, joissa voi tutustua paikalliseen taiteeseen ja käsityöhön.

Festivaalit

Vanadzorissa järjestetään erilaisia festivaaleja pitkin vuotta. Esimerkiksi Vanadzorin kansainvälinen musiikkifestivaali houkuttelee paikallisia ja kansainvälisiä muusikoita esiintymään kaupungissa. Lisäksi kaupungissa järjestetään erilaisia kansanjuhlia ja kulttuuritapahtumia, joihin osallistuvat niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin.

Ruokailu ja Ravintolat

Ravintolat

– Vanadzorissa on useita ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia ​​keittiöitä, kuten armenialaista, eurooppalaista ja kansainvälistä ruokaa.
– Monissa ravintoloissa on myös mahdollista nauttia perinteisiä armenialaisia aterioita, kuten dolmaa, khorovatsia ja lavash-leipää.
– Ravintoloiden hinnat vaihtelevat, ja löytyy sekä edullisia että hieman hintavampia vaihtoehtoja.
– Suosittuja ravintoloita Vanadzorissa ovat muun muassa Ararat, Tavern Kilikia ja Shushiki.

Kahvilat

– Kaupungissa on monia kahviloita, joista voi nauttia kahvia ja muita juomia sekä kevyitä välipaloja.
– Kahviloissa on usein rento ilmapiiri ja tarjolla on erilaisia ​​kakkuja, leivonnaisia ​​ja jääruokia.
– Suosittuja kahviloita Vanadzorissa ovat muun muassa Café Berlin, Café Neapolium ja Papillon Café.

Pikaruokapaikat

– Vanadzorissa on myös useita pikaruokapaikkoja, joista voi ostaa nopeasti valmistettuja ruokia mukaan tai syödä paikan päällä.
– Pikaruokapaikoissa on yleensä tarjolla perinteisiä pikaruokavaihtoehtoja, kuten hampurilaisia, ranskalaisia ja fried chickenia.
– Suosittuja pikaruokapaikkoja Vanadzorissa ovat muun muassa McDonald’s, Burger House ja Pizza Kebab.

Paikalliset herkut

– Vanadzorissa voi maistaa myös paikallisia herkkuja ja erikoisuuksia, kuten armenialaista grillattua lihaa (khorovats), keittoja ja liha- ja kasvisruokia.
– Perinteisiin herkkuihin kuuluu myös lavash-leipä, joka on ohut ja pehmeä leipä, sekä erilaiset makeiset ja jälkiruoat, kuten baklava ja gata.
– Monissa ravintoloissa ja kahviloissa on saatavilla myös armenialaisia viinejä ja muita juomia.

Vapaa-ajan aktiviteetit Vanadzorissa:

1. Luontoelämykset:

Vanadzor tarjoaa monia mahdollisuuksia nauttia upeasta luonnostaan. Kaupungin lähellä sijaitseva Dilijanin kansallispuisto tarjoaa upeat patikointipolut ja mahdollisuuden ihastella kauniita maisemia. Zorazarin luonnonpuisto tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua alueen ainutlaatuiseen luontoon.

2. Kulttuurikohteet:

Vanadzorissa on useita mielenkiintoisia kulttuurikohteita, kuten Vanadzorin taidegalleria, jossa voi tutustua paikalliseen nykytaiteeseen. Armenian taidemuseo tarjoaa laajan kokoelman armenialaista taidetta eri aikakausilta. Myös Vanadzorin draamateatteri ja Vanadzorin historiallinen museo ovat suosittuja kohteita.

3. Vesiurheilu:

Vanadzorin lähellä sijaitsee useita järviä, joissa voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten soutuveneilyä, vesihiihtoa ja melontaa. Esimerkiksi Sevanjärvi ja Parz-lake tarjoavat mahdollisuuden nauttia vesielämystä ja rentoutua rannalla.

4. Ostosmahdollisuudet:

Vanadzorissa on useita ostoskeskuksia ja markkinoita, joissa voi tehdä ostoksia. Esimerkiksi Vanadzorin keskustan alueella sijaitsee useita kauppoja ja putiikkeja, jotka tarjoavat laajan valikoiman vaatteita, koruja, käsitöitä ja muita tuotteita. Myös torit, kuten Vanadzorin keskustorilla, ovat suosittuja ostospaikkoja.

5. Urheilu:

Vanadzorissa on hyvät mahdollisuudet harrastaa erilaisia urheilulajeja. Kaupungista löytyy useita urheiluhalleja, joissa voi pelata esimerkiksi jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa tai tennisä. Lisäksi kaupungin ympäristöstä löytyy ulkoilureittejä, joilla voi kävellä, juosta tai pyöräillä.

6. Ravintolat ja kahvilat:

Vanadzorissa on monia ravintoloita ja kahviloita, joissa voi nauttia paikallisesta ja kansainvälisestä ruoasta. Ravintoloiden valikoimasta löytyy perinteisiä armenialaisia ruokia sekä kansainvälisiä vaihtoehtoja. Myös erilaisia kahviloita ja leipomoita löytyy kaupungista, joissa voi nauttia kahvista, leivonnaisista ja kevyistä välipaloista.

7. Kylpylät ja wellness-keskukset:

Vanadzorissa on useita kylpylöitä ja wellness-keskuksia, joissa voi rentoutua ja hemmotella itseään erilaisilla hoidoilla ja palveluilla. Kylpylöissä on tarjolla erilaisia saunamahdollisuuksia, hierontoja, hoitoja ja rentoutusaltaita.

8. Kulttuuritapahtumat:

Vanadzorissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Kaupungissa on useita musiikkifestivaaleja, teatteriesityksiä, elokuvanäytöksiä ja taidenäyttelyitä. Tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden tutustua armenialaiseen kulttuuriin ja taiteeseen.

Suositut hotellit Vanadzorissa

1. Loris Hotel

Loris Hotel on suosittu hotelli Vanadzorissa. Se sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa ja tarjoaa asiakkailleen mukavat ja viihtyisät huoneet. Hotellissa on ravintola, jossa voi nauttia paikallisia herkkuja, sekä ilmainen langaton internet-yhteys.

2. Tufenkian Avan Dzoraget Hotel

Tufenkian Avan Dzoraget Hotel on luksushotelli Vanadzorin lähellä, Alaverdin kaupungissa. Hotellissa on ylellisiä huoneita, uima-allas, spa-tilat ja useita ravintoloita. Lisäksi hotellin ympäristössä on kauniita maisemia ja mahdollisuus monenlaiseen ulkoiluun.

3. Sochut Resort

Sochut Resort on viihtyisä hotelli Vanadzorin lähellä sijaitsevassa Dseghin kylässä. Hotellissa on mukavat huoneet ja kauniit maisemat ympärillä. Voit nauttia rauhallisesta lomasta, rentoutua hotellin spa-osastolla tai tutustua lähialueen luontokohteisiin.

4. Vanadzor Hotel

Vanadzor Hotel sijaitsee itse Vanadzorin kaupungissa. Hotellissa on viihtyisät huoneet, ravintola ja baari. Hotellin läheisyydessä on useita nähtävyyksiä, kuten Vanadzorin taidemuseo ja puistoalueita.

5. Lusakan Hotel

Lusakan Hotel on moderni hotelli Vanadzorin keskustassa. Huoneet ovat tyylikkäitä ja viihtyisiä, ja hotellista löytyy myös ravintola ja ilmainen langaton internet-yhteys. Lusakan Hotel on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat majoittua keskeisellä paikalla kaupungissa.

Turvallisuus ja Terveys

Turvallisuus:

– Vanadzor on yleisesti ottaen turvallinen kaupunki, jossa rikollisuus on alhainen verrattuna muihin Armenian kaupunkeihin.
– Kuitenkin on aina tärkeää noudattaa perusvarovaisuutta, kuten pitää huolta arvoesineistä ja välttää liikkumista pimeillä ja autioilla alueilla.
– Vanadzorissa on myös poliisivoimat, jotka valvovat kaupungin rauhallisuutta ja turvallisuutta.

Terveydenhuolto:

– Vanadzorissa on useita julkisia terveyskeskuksia ja sairaaloita, joissa tarjotaan perusterveydenhuoltoa asukkaille.
– Kaupungissa on myös yksityisiä lääkäriasemia, jotka tarjoavat laajempaa palveluvalikoimaa ja lyhyemmät odotusajat.
– Vanadzorissa on myös apteekkeja, joista voi ostaa tarvittavia lääkkeitä ja muita terveydenhoitotuotteita.
– Matkailijoita suositellaan hankkimaan matkavakuutus, joka kattaa mahdolliset sairaudet tai tapaturmat.

Rannat ja Vesistöt

1. Vanadzorin järvi

Vanadzorin järvi on suosittu turistikohde Vanadzorissa. Se on keinotekoinen järvi, joka sijaitsee kaupungin keskustan läheisyydessä. Järven ympärillä on kaunis puistoalue, jossa on mahdollista kävellä tai rentoutua rannalla. Järvi tarjoaa myös mahdollisuuden veneilyyn ja kalastukseen.

2. Debed-joen varsi

Debed-joki kulkee Vanadzorin lävitse, tarjoten kauniita maisemia ja mahdollisuuden rentoutua joen rannalla. Jokivarressa on useita puistoja ja viheralueita, joissa voi nauttia ulkoilusta ja piknikistä. Joen varrella kulkee myös vaellusreittejä, joten se tarjoaa myös aktiviteetteja luonnon ystäville.

3. Vanadzorin uimaranta

Vanadzorissa on oma uimaranta, joka sijaitsee Vanadzorin järven rannalla. Ranta tarjoaa mahdollisuuden uida ja nauttia aurinkoisista päivistä. Rannalta löytyy myös mukavia piknik-alueita ja leikkipaikkoja lapsille.

4. Metsät ja luonnonpuistot

Vanadzor ympäristöineen on tunnettu kauniista metsistään ja luonnonpuistoistaan. Kaupungin ympärillä on useita luonnonsuojelualueita, joissa voi tehdä patikointi- tai retkeilyreittejä. Metsissä voi ihastella upeaa luontoa ja nauttia rauhallisesta ympäristöstä.

5. Kuura-vesiputoukset

Kuura-vesiputoukset ovat suosittu nähtävyys Vanadzorin lähellä. Ne sijaitsevat noin 20 kilometrin päässä kaupungista. Vesiputoukset tarjoavat upeat maisemat ja mahdollisuuden kävellä lähellä virtaavaa vettä. Paikalla on myös piknik-alue, jolla voi levähtää ja nauttia luonnonkauniista ympäristöstä.

Yöelämä ja Viihde:

1. Baarit ja klubit:

Vanadzorissa on useita baareja ja klubeja, joissa voi viettää iltaa ja nauttia juomia. Suositeltavia paikkoja ovat esimerkiksi ”Nox” baari ja ”Music Club”, joissa voi tavata paikallisia ja kokea paikallista ilmapiiriä.

2. Ravintolat:

Vanadzorissa on erilaisia ravintoloita, jotka tarjoavat paikallisia ja kansainvälisiä ruokia. Suositeltavia ravintoloita ovat esimerkiksi ”Dargett”, joka tunnetaan perinteisistä armenialaisista ruuistaan, sekä ”Piazza” ravintola, jossa voi nauttia italialaisesta keittiöstä.

3. Elokuvateatterit:

Vanadzorissa on useita elokuvateattereita, jotka esittävät sekä paikallisia että kansainvälisiä elokuvia. Suosittu elokuvateatteri on ”Moscow Cinema”, joka tarjoaa monipuolisen valikoiman elokuvia eri genreistä.

4. Konsertit ja tapahtumat:

Vanadzorissa järjestetään säännöllisesti erilaisia konsertteja ja tapahtumia, joissa voi nauttia musiikista ja paikallisesta kulttuurista. Vanadzorin Tanssifestivaali on erityisen suosittu tapahtuma, johon osallistuu sekä paikallisia että kansainvälisiä esiintyjiä.

5. Urheilu- ja kuntokeskukset:

Vanadzorissa on useita urheilu- ja kuntokeskuksia, joissa voi harrastaa erilaisia liikuntamuotoja. Esimerkiksi ”Olympiad” tarjoaa monipuoliset kuntosalipalvelut ja ”Vanadzor Ski Resort” tarjoaa mahdollisuuden hiihtämiseen ja lumilautailuun talvikaudella.

6. Puistot ja ulkoilualueet:

Vanadzorissa on useita kauniita puistoja ja ulkoilualueita, joissa voi rentoutua ja nauttia luonnosta. Esimerkiksi ”Vanadzorin puisto” on suosittu paikka käydä kesäisin piknikillä ja nauttia ulkoilmasta.

7. Kasinot:

Vanadzorissa on myös kasinoita, joissa voi kokeilla onneaan erilaisissa peleissä. Suosittu kasino on ”Diamond City Casino”, jossa voi pelata erilaisia pöytäpelejä ja kolikkopelejä.

8. Baletti- ja teatteriesitykset:

Vanadzorissa on baletti- ja teatteriesityksiä, joissa voi kokea paikallisen taiteen ja kulttuurin. Esimerkiksi ”Vanadzor Drama Theatre” järjestää säännöllisesti erilaisia näytöksiä ja esityksiä eri genrestä.

Luontokohteet ja retkeily

1. Deep Canyon

Deep Canyon on suosittu luontokohde Vanadzorissa. Se on syvä kanjoni, jossa on upeita maisemia ja monipuolista kasvillisuutta. Alueella on myös useita vaellusreittejä, joita voi tutkia.

2. Vanadzorin eläintarha

Vanadzorin eläintarha tarjoaa mahdollisuuden nähdä erilaisia eläimiä ja nauttia ulkoilmasta. Eläintarha sijaitsee kauniissa maisemissa ja tarjoaa kävijöilleen myös opetusta ja tietoa eläimistä.

3. Gugherit metsä

Gugherit metsä on suosittu retkikohde Vanadzorissa. Se on suuri metsäalue, jossa on lukuisia polkuja ja pieniä jokia. Metsä on täynnä erilaisia kasveja ja eläimiä, ja siellä voi nauttia rentouttavasta kävelystä luonnon keskellä.

4. Lori-panoraamapuisto

Lori-panoraamapuisto tarjoaa upeat näkymät yli Vanadzorin kaupungin ja ympäröivän maiseman. Puistossa on mukavia ulkoilualueita, joissa voi piknikin lisäksi nauttia upeista näkymistä ja rauhallisesta ympäristöstä.

5. Vanadzorin vesiputoukset

Vanadzorissa on useita upeita vesiputouksia, jotka tarjoavat upeita maisemia ja mahdollisuuden nauttia luonnon rauhasta. Vesiputouksilla on myös monia vaellusreittejä, joita voi tutkia ja ihailla luonnonkauneutta.

6. Vanadzorin vuoret

Vanadzor ympäristöineen on tunnettu upeista vuoristomaisemistaan. Alueella on monia vuoria, joissa voi patikoida ja nauttia upeista näkymistä. Vuoret tarjoavat myös mahdollisuuden retkeilyyn ja erilaisiin luontoseikkailuihin.

Uskonnolliset ja Historialliset Kohteet

1. Surp Astvatsatsin Katedraali

Surp Astvatsatsin Katedraali on yksi Vanadzorin merkittävimmistä uskonnollisista kohteista. Se on armenialaisen apostolisen kirkon pyhäkkö, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Katedraali rakennettiin vuonna 1862 ja se edustaa arkkitehtonisesti armenialaista kirkkoarkkitehtuuria. Katedraali on pyhiinvaelluskohde ja siellä voi tutustua myös armenialaiseen uskonnolliseen kulttuuriin ja historiaan.

2. Vanadzorin kirkko

Vanadzorin kirkko, virallisesti nimeltään Surp Hovhannes (Pyhä Johannes) -kirkko, on toinen merkittävä armenialainen kirkko kaupungissa. Se on rakennettu vuonna 1831 ja on arkkitehtonisesti arvokas. Kirkko tarjoaa uskonnollisen kokemuksen sekä mahdollisuuden tutustua Vanadzorin ja alueen uskonnolliseen historiaan.

3. Sawrov Ardzanin Kerkrtu

Sawrov Ardzanin Kerkrtu, tunnetaan myös nimellä Holy Saviour (Pyhä Vapahtaja), on historiallinen kirkko Vanadzorin lähistöllä. Se rakennettiin 1800-luvulla ja se on yksi alueen vanhimmista kirkoista. Kerkrtu tarjoaa upean näkymän Vanadzorin ympäröivään maisemaan ja siellä voi tutustua alueen historiaan ja uskonnolliseen perinteeseen.

4. Vanadzorin raatihuone

Vanadzorin raatihuone on historiallinen rakennus, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Se on rakennettu 1800-luvulla ja edustaa arkkitehtonisesti tärkeää ajanjaksoa Vanadzorin historiassa. Raatihuone on kulttuurinen ja historiallinen symboli kaupungille.

5. Vanadzorin historiallinen museo

Vanadzorin historiallinen museo on paikka, jossa voi tutustua kaupungin ja lähialueen historiaan. Museossa on kokoelma esineitä, asiakirjoja ja valokuvia, jotka kuvaavat Vanadzorin menneisyyttä ja kulttuuria. Se tarjoaa kokemuksen historian ja kulttuurin ystäville, jotka haluavat oppia lisää kaupungin taustasta.

6. ”1869” kivisilta

”1869” kivisilta on Vanadzorin vanha silta, joka on rakennettu vuonna 1869. Silta on arkkitehtonisesti mielenkiintoinen ja historiallisesti merkittävä rakennelma. Se toimii myös tärkeänä symbolina kaupungin historiassa ja tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua Vanadzorin perinteisiin ja menneeseen aikaan.

Kaupungin Panoraama- ja Näköalapaikat

1. Dendroparkki

Dendroparkki on suuri ja kaunis puisto, joka sijaitsee Vanadzorin keskustan läheisyydessä. Puistossa on monia näköalapaikkoja, joista voi ihailla kaupungin upeaa panoraamaa. Puistossa on myös erilaisia puutarhoja ja puiden- ja pensaiden lajistoa ympäri maailmaa.

2. Abelyan puisto

Abelyan puisto on suosittu virkistysalue ja näköalapaikka Vanadzorissa. Puistosta avautuu upea panoraama kaupungista ja ympäröivistä vuoristoista. Puisto tarjoaa rauhallisen ympäristön kävelylle ja rentoutumiselle, ja siellä on myös viihtyisiä penkkejä, joilta voi nauttia maisemista.

3. Spitakavor kirkon näköalatasanne

Spitakavor kirkon näköalatasanne sijaitsee Vanadzorin lähellä ja tarjoaa upeat näköalat kaupunkiin ja ympäröivään luontoon. Kirkon vierestä löytyy mukava näköalatasanne, jolta voi ihailla kaupungin kaunista maisemaa ja vuoristoja kauempana.

4. Gyulagarakin näköalatasanne

Gyulagarakin näköalatasanne on suosittu paikka nauttia upeista panoraamamaisemista Vanadzorissa. Näköalatasanteelta avautuu henkeäsalpaava näkymä kaupunkiin ja ympäröiviin vuoristoihin. Paikalla on myös penkkejä ja viheralueita, joilla voi rentoutua ja ihailla maisemia.

5. Vanadzorin kaupungintalo

Vanadzorin kaupungintalo sijaitsee korkealla kukkulalla, joten sieltä avautuu upeat panoraamanäkymät kaupunkiin. Kaupungintalon terassilta voi ihailla kaupungin keskustaa ja ympäröiviä vuoristoja. Terassilla on myös penkkejä, joilla voi istua ja nauttia maisemista.

6. Vanadzorin taistelu muistomerkki

Vanadzorin taistelu muistomerkki on paikka, josta voi ihailla kaupungin panoraamaa ja samalla kunnioittaa alueen historiaa. Muistomerkin vieressä on näköalatasanne, joka tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin ja ympäröivään luontoon.Kohteen sijainti maa on Armenia.

Jätä kommentti